Deelnemende Kunstenaars

PODIUMKUNSTEN

Luiz Marquez (The Ensemble CURANDEROS) 

Muzikant/Componist

 “Ritos & Plegarias” (Riten en Gebeden)

Ana Meeusen

Chamber Choir Pantarhei

Leen Minten 

Tabla – Compositie – Regie

Peter Leeman

Mime-clown  – Rouwclown

Siri Clinckspoor

Dans

Saho

Dans

Esther Celina

Woord

Peter Doll

Ritueelbegeleider

Walt Bosmans

Theatermonoloog

“Kamers vol liefde”

                                   

BEELDENDE KUNSTEN

Catherine Delneste 

Beeldende Symboliek

“De paradox van het leven”

Sam Ryckewaert

Beeldend Kunstenaar

“Feathers”

Johan Van Steen  

Fotografie

“Licht en Schaduw”

Marijke De Belie

Beeldend Kunstenaar

“Wolf”

Claire vanden Abeele 

Beeldend Kunstenaar

“De luister van het zijn”

Huis van Alijn

Beeldmateriaal

                                ∞

                   Mien De Winter

Keramiste

“Als tranen druppels worden”

                                ∞

Luc Lingier

Beeldhouwer

“Een muntje voor de veerman”

                                ∞

    Afdeling Fioretti (Dr.Guislain)

   Gevoelsmatige creaties en beeldmateriaal (dans -en beweging en drama) door  kinderen en jongeren met een licht verstandelijke beperking en bijkomende psychiatrische aandoeningen en/of gedragsproblemen

“Ik ben, Wij zijn”

                                ∞

                            Karen

  “Danscompagnie ChoreoAtelier”          

Extract documentaire “White Clothes in Cold Water” (participatie van Dirk De Wachter – een liefde gedanst met ChoreoAtelier)

                               

      Lucia De Neef (+ 11 juli 2017)

Dans- en bewegingstherapeute – beeldhouwster

                                ∞

                     Andy Huysmans

                       Vormgever en fotograaf

 

                                   

 

ERVARINGSGERICHTE WERKVORMEN

Een participatief project van Wilde Vlechten/Doek vzw 

“Wie is er bang van Fatima Sultan?”

Cirkels 

Burgerinitiatief ” We have the Choice”(Kristin Verellen)

Begeleiders: Karen van Heuckelom en Igor Byttebier

Lezing Lieve Willems

Een samenleven in verandering en in diversiteit: op naar een universeel relationeel esperanto

KUNSTENAARS UITGELICHT

   

 

Catherine Delneste

Organisator en participant.

Een dankbare en verrijkende reis in het aangaan van verbinding,  met mezelf en met zovele anderen:

“Wij kunnen eigenlijk alleen maar vrij ademhalen als een gemeenschappelijk doel, dat boven ons eigen ik uitgaat, ons met andere mensen verbindt. De ervaring leert ons dat de liefde niet hierin bestaat dat men naar elkaar kijkt, maar dat men samen in dezelfde richting kijkt.”

(Antoine de Saint-Exupéry)

https://www.facebook.com/groups/396131300450160
www.de-veer-kracht.be

 

   

Burgerinitiatief ” We have the Choice”

Is gegroeid uit een vrijwillig burgerinitiatief van Kristin Verellen – die haar levenspartner Johan Van Steen verloor in de aanslagen van Maalbeek op 22 maart 2016 – en een kring van vrienden. Deze groep van professionele begeleiders organiseert momenten van verbindend samenzijn in Cirkel, in verschillende toepassingen. Cirkels zijn zinvolle ontmoetingen om met een groep mensen stil te staan bij wat er met ieder van ons gebeurt in deze tijd van verharding, polarisatie en extreem geweld. Door met open hart te luisteren naar onszelf en naar elkaar en door te communiceren van mens tot mens – los van onze rollen en met respect voor onze verschillen – kan bewustwording en gemeenschapsvorming groeien. Zo bouwen we mee aan een cultuur van inclusief samenzijn en dialoog die helend werkt en waaruit nieuwe verbondenheid, levenskracht, zingeving en solidair engagement kan ontstaan.

Dit doen we door in een cirkel met elkaar verhalen te delen over leven en dood. Verhalen die ons geraakt hebben, die ons gemaakt hebben tot wie we nu zijn.

http:www.wehavethechoice.com

Johan Van Steen (+ 2016)

Was een levenskunstenaar met vele passies en een getalenteerd fotograaf met een bijzonder oog voor het spel van licht en schaduw, de stilte achter de dingen, de poëzie van het vergankelijke en voor wezenlijke schoonheid.

                                     

Claire Vanden Abbeele

Bezielster van de vzw De Verbinding, kunstenares, auteur van vele boeken uitgegeven door Lannoo en therapeute gespecialiseerd in verliesverwerking. Haar schilderijen en boeken getuigen van een verlangen naar een leven in en met het wezenlijke. Ze stelt tentoon in binnen- en buitenland. Haar liefde voor het schilderen en het voortdurend appèl tot verwezenlijking en communicatie brengen haar steeds oog in oog met het mysterie van leven, liefde en dood. Thema’s die als metaforen vorm krijgen in woord en beeld. De schilderijen weerspiegelen dromen, verlangens, herinneringen. Ze vertolken hoe verleden en heden met elkaar verbonden zijn en sporen van liefde en gemis achterlaten.

http:www.clairevandenabbeele.be

Walt Bosmans

(Mechelen, 1963) Is regionaal correspondent voor een grote Vlaamse krant, en radiomaker bij de Brusselse hoofdstedelijke zender ‘Bruzz’ waarvoor hij wekelijks ‘Blackalicious’ maakt. Een programma waarin hij zijn voorliefde voor soulmuziek kwijt kan en waarvoor hij regelmatig internationaal bekende artiesten interviewt. Schrijven, en zijn voorliefde voor taal, hebben altijd een speciale plaats in zijn leven ingenomen. Na het bewerken van zijn dagboek ‘kamers vol liefde’ dat dit voorjaar uitkwam, voert hij de gelijknamige theatermonoloog die daaruit voortvloeide regelmatig op in Vlaamse theaters. “Kamers vol Liefde”, toneelmonoloog over rouw, loutering, en weer in het leven stappen.

http:www.een.be/video/kamers-vol-liefde

 

Luiz Marquez (The Ensemble CURANDEROS)

Luiz Márquez heeft de muzikale beweging mezcal opgericht, een soort etnojazz waarbij oeroude precolumbiaanse instrumenten in dialoog gaan met de moderniteit. Hij vertrekt van de kracht van de natuur en gebruikt daarvoor veel blaasinstrumenten, van zeeslakkenhuizen tot saxofoon.
Hij is een paar jaar geleden in Gent komen wonen bij zijn Vlaamse vrouw, maar hij keert vaak terug naar Mexico om er te spelen en om steeds dieper te graven in de precolumbiaanse muziek van de inheemse bevolking. “Ik vind het belangrijk mijn wortels in mijn muziek te verwerken.”
Hij haalt inspiratie uit de kracht van de natuur via blaasinstrumenten.
“Het zeeslakkenhuis is bij de Azteken de god van de wind. Als er geen beweging is, is er geen leven. Al wat niet langer beweegt, is voorbij. Als er geen lucht is, kunnen we niet ademen. We moeten daarover een veel groter bewustzijn creëren, want de natuur is wat ons leven geeft. Als we dat niet respecteren, zijn we gedoemd te verdwijnen. Dat is aan het gebeuren: we respecteren onze leefomgeving niet en zien daarvan de consequenties al”.

Ana Meeusen (Chamber Choir Pantarhei)

Reeds op 7-jarige leeftijd kreeg Ana de smaak van zingen en koorzingen te pakken bij het jeugdkoor Scaldis Cantat. Zij behaalde in 2000 haar meestergraadsdiploma zang bij Lucienne van Deyck aan het conservatorium te Antwerpen. Ondertussen volgde zij opleidingen aan het Lichtenberger instituut waar zij les kreeg van Ruth Weimer, Gisela Romert en Martin Landzettel. Zij volgde lessen bij Ann Rodiger, Maurice Willems en Noam Holdengreber en Anita Eggermont.

Zij volgde opleidingen boventoonzang, stemwerk en soundhealing bij Borg Groeneveld, Jan Kortie en Nestor Kornblum en Michele Averard. Ana gaf zangles, stemvorming, vocaal ensemble en koor aan de academie van Borgerhout en het conservatorium van Antwerpen. Zij werkte mee aan producties met Collegium Vocale, Soratea, Brussels Kathedraalkoor, het Goeyvaertsconsort, Reflection,Victoria Consort en poppentheater de Spiegel. Zij zingt als alt bij Currende olv Erik Van Nevel en Studium Chorale olv Hans Leenders.

Binnen de ekerse C-koren dirigeerde zij gedurende 19 jaar het jeugdkoor Carmina en dirigeerde zij 8 jaar het volwassenkoor Caljente dat zij ook mee oprichtte. Ana verleent reeds vele jaren haar medewerking aan Koor en stem in kinderkoordagen, jeugdkoorweekends, stemcoachings, Attakatamoeva en Doewap. Zij begeleidt samen met Johannes Dewilde de opleiding voor kinderkoordirigenten te Gent.

Aan het conservatorium te Utrecht volgde zij de applicatie-opleiding koordirectie. Ze behaalde haar diploma met grootste onderscheiding. Reeds 2 maal nam zij deel aan de Kurt Thomascursus te Utrecht. Ze kreeg les van Fokko Oldenhuis, Rob Vermeulen, Hans Leenders, Erik Van Nevel, klaas Stok en Louis Buskens.

In 2012 laat zij haar Kamerkoor Pantarhei geboren worden. Met Kamerkoor Pantarhei behaalt zij de 2de prijs op het internationaal korenfestival te Tours en ook de 2de prijs te Maasmechelen.
Kamerkoor Pantarhei wordt warm onthaald om zijn kleurrijke en homogene koorklank en zijn ervaring van een partituur tot leven brengen in een ware klankbeleving.

Ana bewandelt ook het spirituele pad. via lichaamswerk. Door heel wat innerlijk werk komt zij steeds meer en meer in verbinding met haar authentieke zelf en van daaruit geeft zij ook haar workshops, concerten en projectenen nodigt zij iedereen uit in de ervaring van zingen en klankbeleving.

kamerkoorpantarhei.wordpress.com
https://www.pantarhei-anmeeusen.com

 

Peter Leeman

Mime-clown, een all-round artiest die reeds meer dan 25 jaar de entertainmentwereld professioneel beroert en maakt door zijn originele aanpak, van elk gebeuren een unieke belevenis. Tevens de enige Belgische Rouwclown.

www.minimal-movements.com

www.rouwclown.be

Sara Dykmans

startte als kostuumontwerpster, maar ondertussen vindt haar fantasie zijn weg in textiel, theatrale installaties, maskers en foto’s. Haar artistiek werk schippert tussen vrije en toegepaste kunsten en theater. Als een ‘verhalenverbeeldster’ geeft ze vorm aan verhalen of getuigenissen. Soms surreëel en bevreemdend, dan weer heel dichtbij en intiem. Ze ontwikkelt sociaal-artistieke projecten met en voor verschillende doelgroepen, begeleidt zweethutceremonies en trancedansrituelen voor vzw Wilde Vlechten; een vlechtwerk van kunst, ritueel en participatie. Wie is er bang van Fatima Sultan? is het resultaat van een participatief textieltraject met een groep Afghaanse vrouwen.

www.wildevlechten.be

Siri Clinckspoor

Danser, gecertificeerd pilates trainer en bewegingstherapeut. Naast een dansopleiding (SEAD, Au) volgde ze danstherapie in België en behaalde een MA danspedagogie in Frankfurt (DE). Ze werkte en danste mee projecten in België en buitenland. Momenteel werkt ze als danstherapeut.

vimeo.com

Saho

danst sinds de jaren ´80, hij nam deel aan de Belgische kampioenschappen B-Boying in 1989, danste reeds bij diverse dansgezelschappen o.a. Full Effects, waarmee hij verschillende optredens heeft verzorgd. Hij werkte aan een solo optreden samen met de Zweedse Choreografe Phax Ahamada. In de zomer van 2017 werd hij uitgeroepen tot de 3de beste “straatartiest van de Gentse Feesten”. Verder organiseert hij talrijke dansevenementen op internationaal vlak zoals ‘Sous Pression Battle’. Hij geeft les in verschillende dansscholen, onder meer in Brussel en Gent.

youtube.com

Marijke De Belie

Maakt naast schilderijen, beeldhouwwerk, keramiek en tekeningen ook animatiefilms als autonoom beeldend werk. Haar werk is meestal autobiografisch en bevat een vereenvoudigde vormtaal met vaak repetitieve elementen. Zij stelde onder andere in 2016 werk tentoon op het kunstenfestival Sorry Not Sorry in Gent, Jardin d’Amis in Gent en Winterkunstproject in Puurs. Ook had zij eerder dit jaar een solotentoonstelling in galerie In Den Bouw in Kalken. Haar animatiefilm ‘Quelques Planches’ werd in 2017 geselecteerd op het Girona filmfestival en het QuetevaQuevoy festival in Barcelona. Binnenkort zijn er ook 2 films geselecteerd voor AXW, Another Experiment by Women Filmfestival in New York.

www.marijkedebelie.be

Esther Celina

Als creatief therapeute wil ik artistieke middelen inzetten om persoonlijke-en maatschappelijke problematieken tegemoet te treden en ruimte te creëren voor ontmoeting. Taal, zowel in de vorm van tekens als in de vorm van beelden is onlosmakelijk verbonden met ons bestaan en kan ons terug in voeling brengen met ons binnenste, daar waar we zijn wie we zijn.

https://www.facebook.com/kers.enboom.7

Peter Doll

Is als ziekenhuispastor werkzaam in de geestelijke gezondheidszorg (Psychiatrisch Centrum St-Amandus Beernem). Hij begeleidt mensen op het vlak van zinbeleving, levenskunst en spiritualiteit. Hij is een ervarings – en lichaamsgericht therapeut, Vuurloop – instructeur en ritueelbegeleider.

facebook.com/Peter-Doll-Vuurlopen

Lieve WILLEMS 

Lieve Willems is opgeleid als Leerkracht Talen, Contextueel therapeute en Gezinsbegeleider. In tegenstelling tot vroeger zijn samenleven, – werken, opvoeden en beminnen vandaag 4 complexe maatschappelijke “ gezelschapsspellen “ geworden.  Niet zelden zitten er evenveel visies en spelregels aan tafel als er spelers zijn. Dat zorgt vaak voor onzekerheid en stress over hoe die “ Spellen “ SAMEN te spelen, niet alleen in onze living maar ook op het werk en op straat.

Ze ontwikkelde daarom een “ universeel relationeel esperanto “ met spelregels voor de steeds diverser wordende groep “ Spelers “ aan de Speeltafel van de Samenleving.

Onder het motto “ SAMEN wel in je vel, werkt als een gezelschapsspel “ leert ze ons op een speelse manier en met herkenbare voorbeelden een verbindende taal aan die van “ samen leven, beminnen, opvoeden en werken “ weer een spel maakt dat we graag en succesvol spelen in een wereld in verandering.

Het universeel relationeel esperanto is o.a. gebaseerd op systeemtheoretische principes, pluralisme, geweldloze communicatie, universele waarden, communicatie-axioma’s van Watslawick, NLP, wederkerigheid en participatie- en integratie-elans. Het beoogt jonge én oude, rationele én emotionele, behoudsgezinde én innovatieve, zelfzorgende én altruïstische, veerkrachtige én ( psychisch ) kwetsbare, denkende en doende, pro-actieve én reactieve, Top-Down en Bottom-Up-spelers, … met elkaar te verbinden.

www.gezelschapswerk.be

 

Sam Ryckewaert

Plastische kunstenaar en jurist, specialisatie auteursrecht. Studeerde tekenen en beeldhouwen aan de Stedelijk Academie Leuven. Schilderkunst aan de Stedelijk Academie Gent. Realisator, schrijver, regisseur en acteur van en in de kortfilm ‘Sint-Amandusinstituut’. Mede-grondlegger Kunst(h)art vzw. Een artistiek-sociale organisatie in samenwerking met Stad Gent. Waar leden (professionele -, semi-professionele – en amateurkunstenaars) zich in multidisciplinaire kunstvormen (verder) kunnen bekwamen en dit in een warme sociale omgeving. Geselecteerde kunstenaar voor Canvas Collectie 2012 met werk in De Bozar. Had reeds verscheidene solo- en groepstentoonstellingen. Werken van deze kunstenaar zijn zowel in het binnen- als buitenland te vinden (Frankrijk, Oostenrijk, USA). Het thema ‘Leven en Dood’ kreeg voor deze kunstenaar een diepere betekenis daar hij in 2016-2017 kanker diende te overwinnen… wat wellicht (ja lichtvoetige) sporen zal nalaten bij zijn artistieke bijdrage aan dit evenement.

Leen Minten

Is free-lance muzikante/ componiste/zangeres/ actrice.

Zij studeerde piano, notenleer, kamermuziek en voordracht in het stedelijk concervatorium te Hasselt.  De laatste 25 jaren studeerde zij tabla (Noord-Indisch percussie instrument ) in India en San Francisco bij Ustad Allah Rakha en Ustad Zakir Hussain.

Als muzikante/zangeres  speelde/zong zij in talrijke projecten en bezettingen (oa  Olla Vogala, Ambrozijn, Fluxus, Ninaad, Trio Zoefi, Nada Trio, Indigo Trio,  Andrealina, Ratatouille Gantoise, Zanzare, Rajhans, Maratawaz, …) en werkte samen met vele muzikanten (oa Myrddinn De Cauter,  Jokke Schreurs, Luiz Marquez, Bao Sissoko, Djamel, Behrman, …).

In de  theaterwereld was zij werkzaam voor Het Paleis en Het muziek Lod en toerde met een eigen muziek theater creatie Takite Takademi. Zij componeerde de muziek voor de straat theater productie Aurora Tornalis die momenteel loopt.

Zij speelt ook orgel en tuba.  Zij is werkzaam in binnen- en buitenland. 

https://www.triozoefi.be/
http://users.telenet.be/ninaad/index.html
https://www.cirquemasala.com/
https://www.nicolasmortelmans.com/nadatrio

Karen “Danscompagnie ChoreoAtelier”

Een danscompagnie die geestdrift en metier uitstraalt. De compagnie werkt samen met figuranten, expressie-dansers, muzikanten, woordkunstenaars en beeldend kunstenaars, waardoor de presentaties vaak een danstheater-karakter verkrijgen. Het is een niet-commerciële danscompagnie gegroeid uit het hart én ziel van allen die hierbij betrokken zijn.

http://choreoatelier.be

 

Mien De Winter 

“De passie en de interesse voor klei, keramiek…is er altijd geweest en hoe ouder ik werd hoe meer ik de drang had om zelf de klei te voelen, de aardekleuren te zien en er creatief mee om te gaan. De klei is als het ware een uitnodiging om te werken met de vier natuurelelmenten: water, aarde, lucht en vuur. Van de uitnodiging is de stap klein naar de klei en van mezelf en beseffen dat de “klei-weg” oneindig is. De uitdaging wordt uitdrukking, mijn eigen “ik” uitdrukken in een unieke kunstvorm. De klei en ik, met middenin mijn hart en ziel!”

https://dewintermien.wordpress.com

 

Luc Lingier

Heeft BeeldhouwerKunsthumaniora Brugge gevolgd en aan de Koninklijke Academie Antwerpen, heeft een Master behaald in de beeldende kunsten, specialisatie beeldhouwen. Werkte tot 2001 als steenhouwer/ beeldhouwer  (restauratie van belangrijke historische gebouwen in heel Vlaanderen). Sinds 1985 leraar beeldende kunsten aan verschillende academies (Turnhout, Brasschaat, Schilde, Brussel). Momenteel leraar aan de Sint-Lukaskunsthumaniora in Brussel (sinds 1989) en leraar aan CVO Crescendo in Mechelen, beroepsopleiding natuursteenbewerker en houtsnijden (sinds 2001).

http://luclingier.tumblr.com

 

Afdeling Fioretti (P.C. Dr.Guislain)

De focus op hoe “het anders zijn” van jongeren ook positief kan zijn.

De afdeling Fioretti is een opname- en behandelafdeling die zich specialiseert in de diagnostiek en behandeling van kinderen en jongeren van 6 tot 16 jaar met een licht verstandelijke beperking en bijkomende psychiatrische aandoeningen. De afdeling biedt deze kinderen en jongeren een veilige en positieve omgeving waarin zij op hun eigen tempo en met vallen en opstaan kunnen groeien in hun vaardigheden en hun emotioneel, sociaal en gedragsmatig functioneren. Fioretti wil een plek zijn waar aan de specifieke kwetsbaarheid gewerkt kan worden om zo de banden met de oorspronkelijke context te herstellen en een functioneren hierin opnieuw mogelijk te maken. Mits medewerking van de ouders en een behandelaanbod dat rekening houdt met ieder kind binnen zijn context is elke opname bij ons van tijdelijke aard.

‘Fioretti’ is het Italiaanse woord voor ‘bloemetjes’. Met deze naam wil Fioretti de eigenheid, de verscheidenheid maar ook de schoonheid van elk individu benadrukken. Fioretti wil een deskundig en hartelijk diagnostisch en therapeutisch aanbod bieden aan haar doelgroep. Hiertoe baseert de afdeling zich op het model van emotionele ontwikkeling van A. Došen en het sociaal competentiemodel van H. Spanjaard.

Lucia De Neef (+ 2017)

Een mooie wijze boeiende vrouw die haar ziekte waardig heeft gedragen. Ze had van in het begin af een “ja” gezegd in deelname aan de tentoonstelling.

Een integere vriendin die tijdens de drie daagse waardig zal geëerd worden, uit dankbaarheid voor zoveel.

“May your body be blessed. May you realize that your body is a faithful and beautiful friend of your soul. May your senses gather you and bring you home. May your senses always enable you to celebrate the universe. And the mystery and possibilities in your presence here. May the Eros of The Earth bless you”.
(John O’Donohue, A Blessing of the senses)

 

Andy Huysmans

Ontwerper van de huisstijl van LEVEN EN OF DOOD

Studeerde eerst grafische- en reclamevormgeving en later verschillende opleidingen om therapeut te worden.

Hij combineert zijn praktijk ‘Heel je bedding’ met (foto)grafische projecten.

“Creativiteit is (en blijft) belangrijk voor me”.

www.andyhuysmans.be
www.heeljebedding.be

         

Niek Van Lisseum en Walter Hannon

Versiering buitenbedkleding “Onderweg naar…”

© copyright 2018 levenenofdood.be |  Design by Mark-Up.be