Leven en/of dood – Polariteiten ontmoeten elkaar

Catherine Delneste zette het project ‘Leven en/of Dood – Polariteiten ontmoeten elkaar’ op. Deze bezielde driedaagse tentoonstelling brengt beeldende kunst en podiumkunsten samen rond de kwetsbaarheid van het leven en van ons menszijn. Laat je raken op 28, 29 en 30 september 2018 in de mooie locatie van de Sint-Baafsabdij in Gent!

Onze samenleving gaat onwennig om met de grenservaring van de dood. Sterven besteden we eerder professioneel uit en voor rouwen gunnen we ons amper tijd. Het totaalspektakel Leven en/of Dood – Polariteiten ontmoeten elkaar’ is zowel een artistieke reis als een uitnodiging om stil te vallen en je te laten raken door het existentiële en kwetsbare thema van leven en dood. Beide zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, beide hebben hun waarde. Geen leven zonder dood, geen dood zonder leven.

Het totaalspektakel Leven en/of Dood – Polariteiten ontmoeten elkaar is zowel een artistieke reis als een uitnodiging om stil te vallen en je te laten raken door het existentiële en kwetsbare thema van leven en dood.

De rode draad van dit bezield project? Stilstaan bij de dood en het leven zien zoals het is, dankbaar zijn voor wat is en onze dierbaren die wij missen eren, mensen verbinden, via verschillende artistieke wegen mensen op verschillende manieren raken, ontdekken hoe creativiteit en kunst deel uitmaken van wie wij zijn, samen kwetsbaarheid delen omdat ons dat bekrachtigt en ondersteunt, ervaren hoe openheid voor elkaars beleving, overtuiging en cultuur verrassend en verrijkend kan zijn, erkennen hoe levensomstandigheden of gebeurtenissen ons tot een kwetsbare groep kunnen doen behoren.

Catherine, hoe kwam je op het idee voor deze tentoonstelling?

Het was niet mijn bedoeling om zo’n groot project op te zetten, ik ben geen organisator of kunstenares. Ik ben wel creatief en ontwerp graag. Jarenlang sudderde het in mijn hoofd om iets over het kwetsbaar thema ‘leven en dood’ naar voor te brengen.

Nu zit er jarenlang opgedane levenswijsheid in dit bezield project.

Blijkbaar was ik toen nog niet rijp genoeg om dat te brengen op een manier die bij me past. Nu zit er jarenlang opgedane levenswijsheid in dit bezield project. Kortom: het is een project van een mens, gecreëerd met andere creatieve mensen, voor andere mensen. Een ode aan het leven waarbij kwetsbaar zijn en verbinden centraal staan.’

Je kreeg voor dit project een indrukwekkende reeks organisaties samen…

Het is allemaal begonnen met een vuurloop bij Peter Doll. Hij is ritueelbegeleider en tevens deelnemer tijdens een evenement. Ik voelde geen enkele intentie die ik vooraf wilde uitspreken. Ik stond open voor wat zich aandiende. Mijn uitspraak nadat ik over het vuur was gelopen, was krachtig en duidelijk: Ik geef een tentoonstelling over leven en dood.

Ik ben er heel naïef aan begonnen, zonder enige ervaring in organiseren en zonder besef van wat dit allemaal inhield. Ik wist niet hoe, wat en met wie. Mijn grootste angst was het financiële aspect want ik had geen geld. Het eerste jaar was zoeken, ervaren, confrontaties aangaan met mezelf, angsten doorleven, vallen en opstaan.

In een ‘wij’ is alles mogelijk.

Dankzij steun en tips van een ervaren organisator ben ik professioneler de touwtjes in handen gaan nemen. Elke dag was ik ermee bezig. Ik was het project geworden. Dat gaf me steeds meer vertrouwen. Ik wist van mezelf dat ik op administratief vlak veel structuur en orde had, maar dat ik zo’n grote netwerker was, wist ik niet. Zovele facetten samen maken er een rijke ervaring van. Ik ben de vele kunstenaars, alle organisaties en de vele mensen en vrienden zo dankbaar voor hun morele steun, hun geloof en vertrouwen. In een ‘wij’ is alles mogelijk.

Hoe heb je je angsten overwonnen?

Innerlijke groei stopt nooit. Als er in mijn leven iets gebeurt, raakt dat mijn gevoels- en denkwereld. Vanaf het ogenblik dat ik uit een comfortzone stap, word ik altijd geconfronteerd met kleine of grote angsten. Dat vind ik niet erg, in tegendeel. Op het moment zelf is het niet aangenaam om die angsten te voelen. Het vraagt moed om er doorheen te gaan. Maar wat zou het leven er anders saai uitzien!

Het leven geeft mij voortdurend kansen om verder te groeien in wie ik ben.

Ja, dat financieel aspect heeft me vele dagen en nachten bezig gehouden. Soms nog, maar toch in mindere mate. Tegelijk heb ik er zoveel van geleerd. Het leven geeft mij voortdurend kansen om verder te groeien in wie ik ben. Dit is voeding voor mij en geeft zin aan mijn leven en mijn bestaan. Dit alles, vermengd met relativeringsvermogen, speelsheid en humor, maakt mijn leven luchtig en boeiend.

Lees hier het volledige interview met Catherine Delneste!
Tekst: Johan Van der Vloet

Reserveer nu je ticket voor deze prachtige tentoonstelling en schrijf hier in!

Nieuwsgierig welke kunstenaars meedoen? Ontdek hen hier!
En hier vind je de partners die zich mee engageren in het project!